Analyse kijkgedrag van voetballers. 

Als je het EK volgt heb je wellicht gezien dat meerdere spelers hun polsen hebben ingetaped met een witte tape. Je zou denken dat dit is om de pols te beschermen, maar dat is niet de enige reden voor de tape. Voor Cody Gakpo zit er ook nog een hele andere achterliggende gedachte aan vast.

Deel dit artikel

Niet alleen tijdens dit EK, maar ook al tijdens het WK van 2022 droeg Cody Gakpo vaker witte tape om zijn rechterpols met daarop een aantal zwarte strepen. Deze tape zou hem volgens bronnen herinneren aan iets wat hij tijdens de wedstrijd regelmatig moet doen. Namelijk om zich heen kijken! De strepen zouden een zebrapad voorstellen waarbij het de bedoeling is dat hij voordat hij een ruimte betreedt eerst naar rechts en links kijkt.  

Dit zogenaamde scannen is erg belangrijk in het voetbal. Niet alleen om te kijken waar de spelers zich op het veld bevinden, waar de open plekken op het veld zijn of wie aangespeeld kan worden, maar ook om de positie van de bal te voorspellen. Idealiter scannen voetballers de bal op ieder moment dat deze gespeeld of aangeraakt wordt. Dit is namelijk het moment dat de nieuwe route van de bal bepaald wordt. Wanneer spelers de eerste seconde van deze route hebben gezien, kunnen ze het verdere beloop van de bal voorspellen en weten ze reeds waar deze zijn eindpunt heeft. De overige tijd kunnen ze gebruiken om de omgeving te blijven scannen en een beter overzicht te krijgen van de spelmomenten. Zodat ze, wanneer ze de bal hebben ontvangen, direct een juiste beslissing kunnen maken over wat ze met de bal gaan doen. 

Spelers die enorm goed zijn in dit scannen zijn bijvoorbeeld De Jong en Haaland. In de tien seconde voordat Haaland een bal ontvangt, heeft hij wel 4 keer om zich heen gekeken. Helaas zullen we niet alle spelers niet in actie zien tijdens dit EK, maar er zijn zeker genoeg andere spelers welke ook erg goed zijn in scannen. Focus jij je de volgende wedstrijd nou eens op het kijkgedrag van de Nederlandse spelers. Wie vind jij de beste scanner? 

 

Meer ontdekken

Interview

Analyse kijkgedrag van voetballers. 

Als je het EK volgt heb je wellicht gezien dat meerdere spelers hun polsen hebben ingetaped met een witte tape. Je zou denken dat dit is om de pols te beschermen, maar dat is niet de enige reden voor de tape. Voor Cody Gakpo zit er ook nog een hele andere achterliggende gedachte aan vast. … Read More

Interview

Overload op het veld én in het hoofd. 

Als je de EK-wedstrijden hebt gezien, dan heb je spelers, trainers en analisten meermaals horen praten over het creëren van een overload, of wel overtal, op het veld. Wat is deze ‘overload’ en wat doet dit op het voetbalveld? … Read More