Traiectum en Aristotle Technologies ondersteunen de cognitieve ontwikkeling van sporters in de regio Utrecht

Om op het juiste niveau te presteren moeten (top)sporters in toenemende mate aandacht besteden aan hun cognitieve ontwikkeling. De talenten van Multi-Sportcampus Traiectum in Utrecht krijgen hierom binnenkort de beschikking tot de innovatieve trainingsmethode van Aristole Cognitive Technolgies, een high tech startup uit Eindhoven. De methode is ontwikkeld door Aristotle in samenwerking met PSV, en is nu breed beschikbaar. Voetbal-, hockey- en cricket- talenten van FC Utrecht en Kampong, en andere sporttalenten, krijgen hierdoor de mogelijkheid om hun cognitief potentieel echt te bereiken, en daardoor beter te presteren in wedstrijden.

Deel dit artikel

Binnen de regio Utrecht-Oost wil Multi-Sportcampus Traiectum (top)sporters helpen de mentale factoren te verbeteren die nodig zijn voor sportprestaties. Versterking van aandacht en betere informatieverwerking helpen sporters hun handelingssnelheid te verbeteren, en consistent de juiste acties te ondernemen in wedstrijden.

Multi-Sportcampus Traiectum is vanaf 11 september aan de slag gegaan met de cognitieve trainingsproducten van Aristotle Cognitive Technologies uit Eindhoven. Hierin wordt er gestart met een groep jeugdspelers van de verschillende Traiectum-clubs die getraind worden in hun cognitieve vaardigheden. Dit is de start van een gefaseerd traject waarin implementatie, maar ook onderzoek, gaat leiden tot structureel betere ondersteuning voor de sporters in de regio.

“Het belang van cognitieve training wordt al in veel sporten gezien en toegepast. Met de trainingsproducten van Aristotle brengen we dit naar een volgend niveau. ” aldus Eelco Veldhuijzen, Sports en Performance manager van Multi-Sport Campus Traiectum. “Samen met Aristotle gaan we verder groeien, de trainingstool verder ontwikkelen en deze breder in zetten. Tegelijkertijd gaan we de waarde van het trainen van cognitieve vaardigheden wetenschappelijk onderbouwen.

Multi-Sportcampus Traiectum heeft de ambitie om vooroploper te zijn op het gebied van Sport Performance. Niet alleen in één specifieke sport, maar sportoverstijgend. De nadruk ligt daarbij op het creëren van optimale voorwaarden voor langdurige en duurzame prestaties.

“Onze tool en de methode voor sporters daarbij is ontwikkeld in samenwerking met PSV. Daar wordt de tool ingezet om jeugdspelers mentaal sterker te maken. De tool geeft de spelers tijdens trainingen cognitieve opdrachten terwijl ze bezig zijn met een spelsituatie, en dus met een bal. Als ze dan in de wedstrijd dezelfde situatie tegenkomen, merken ze dat ze meer tijd en meer ‘ruimte’ in hun hoofd hebben. Daardoor spelen ze beter.” aldus Maurits Overmans, mede-oprichter en algemeen directeur van Aristotle Cognitive Technologies. “We zijn enthousiast en heel blij om aan de slag te gaan in de samenwerking met de Traiectum-clubs.”

Ook de COO & Head of Sports van Aristotle, Marcello Sala, is verheugd om Traiectum te mogen verwelkomen in het groeiende netwerk: “Dit is een mooie stap in onze ambitie om deze technologie breder uit te rollen in de sportwereld. Wij zijn ervan overtuigd dat de sport-overstijgende expertise van Traiectum hierin een belangrijke rol zal spelen en kijken uit naar het bijdragen aan de doorontwikkeling van talent en het optimaliseren van onze producten en diensten voor sport gerelateerde toepassingen.”

Het wordt een interessant traject voor de innovatieve, Eindhovense Startup en het nieuwe, Utrechts ecosysteem in Sport & Vitaliteit. Hierin ambiëren beide partijen een inspiratiebron voor de Nederlandse (breedte) sport te zijn en een katalysator voor de vitaliteit van de regio Utrecht-Oost in het bijzonder.

Over Multi-Sportcampus Traiectum

Multi-Sportcampus Traiectum is een samenwerking tussen vijf toonaangevende (top) sportclubs in Utrecht-Oost: FC Utrecht, SV Kampong, Hellas Utrecht, VV Utrecht en UZSC. De Multi-sportcampus ontwikkelt de ultieme test- en ontwikkelplek voor start-ups, scale-ups, corporates en kennisinstellingen in sport, bewegen en vitaliteit.

Meer informatie: https://www.sportcampusutrecht.nl

Over Aristotle Cognitive Technologies

Aristotle Cognitive Technologies helpt mensen hun dagelijkse taken, persoonlijk en professioneel, beter uit te voeren door de cognitieve vaardigheden die daarvoor nodig zijn te versterken. Startup Aristotle biedt hiervoor innovatieve, data-gedreven tools, en effectieve methodes daarbij, die steeds gericht zijn op die taken. Aristole biedt methodes voor sport, fysiotherapie, educatie en meer.

Meer informatie: https://aristotletechnologies.com

Contactpersonen voor verdere informatie:

Multi-Sport Campus Traiectum

Aristotle Technologies B.V.

Meer ontdekken

Interview

Analyse kijkgedrag van voetballers. 

Als je het EK volgt heb je wellicht gezien dat meerdere spelers hun polsen hebben ingetaped met een witte tape. Je zou denken dat dit is om de pols te beschermen, maar dat is niet de enige reden voor de tape. Voor Cody Gakpo zit er ook nog een hele andere achterliggende gedachte aan vast. … Read More

Interview

Overload op het veld én in het hoofd. 

Als je de EK-wedstrijden hebt gezien, dan heb je spelers, trainers en analisten meermaals horen praten over het creëren van een overload, of wel overtal, op het veld. Wat is deze ‘overload’ en wat doet dit op het voetbalveld? … Read More