5 tips om jouw cognitieve gezondheid te bevorderen

In de hectische wereld van vandaag is het van groot belang om je cognitieve gezondheid te koesteren. Zelfs kleine veranderingen kunnen aanzienlijke cognitieve voordelen opleveren. Wanneer je goed voor je brein zorgt, en deze optimaal functioneert, kan je brein makkelijker nieuwe verbindingen aanmaken zodat je beter wordt in uitvoeren van dagelijkse taken. In dit artikel geven wij 5 tips om jouw cognitieve gezondheid te bevorderen!

Deel dit artikel

1. Fysieke activiteiten ondernemen 

Het is van belang om regelmatig te bewegen. Dit bevordert het aanmaken van nieuwe verbindingen tussen hersencellen en maakt bestaande verbindingen nog sterker. Zorg ervoor dat je dagelijks minstens 30 tot 60 minuten beweegt op een redelijke intensiteit. Loopt tussen de middag eens een stevig rondje door met je collega’s, of fiets na het doen van de boodschappen nog een extra rondje door het dorp.  

2. Prioriteer een goede nachtrust 

Slaap is cruciaal voor je hersenen én je lichaam. We zeggen dat slaap de periode is dat het brein kan herstellen, maar het brein is juist heel actief tijdens het slapen. Verschillende breinfuncties ontwikkelen zich juist verder in de slaap. Iemand die genoeg slaapt ondervindt daarnaast minder mentale vermoeidheid. De meeste volwassen hebben 7 tot 9 uur slaap nodig per nacht. Heb jij al eens gekeken naar jouw ‘slaaphygiëne’ om je slaap te optimaliseren? 

3. Een gebalanceerd dieet 

Goede voeding helpt het lichaam, maar ook het brein. Het brein heeft baat bij het eten van een gevarieerd en voedzaam dieet. Voedingsproducten welke eruit springen voor de gezondheid van het brein zijn onder andere groene bladgroenten, fruit zoals bessen, vette vis en noten. Naast deze producten zijn er nog genoeg andere producten onderzocht welke bijdrage aan de aan de gezondheid van het brein, vooral de variatie in de voeding is dus erg belangrijk. 

4. Daag jezelf uit 

Deelnemen aan activiteiten zoals puzzelen, een taal leren, een instrument bespelen of tekenen, zorgt ervoor dat je brein wordt gestimuleerd. Volgens wetenschappers kan dit zorgen voor cognitieve ontwikkeling van het brein en helpt het om veroudering van het brein tegen te gaan. Dit komt doordat er door het prikkelen van het brein nieuwe verbindingen worden aangemaakt. De theorie is, dat wanneer er meer verbindingen zijn in het brein, het langer duurt voordat er door de ouderdom een groot gedeelte van deze verbindingen zijn verwoest.  

5. Sociaal leven onderhouden 

Studies tonen aan dat mensen die sociaal actief zijn een betere cognitieve gezondheid hebben wanneer ze ouder worden. Naast dat het van belang is om eenzaamheid en isolatie te voorkomen. Zorgt juist de deelname aan sociale activiteiten ook voor het actief en betrokken houden van je brein. Enkele goede manieren om sociaal actief te blijven en je geheugen te verbeteren zijn lid worden van een boekenclub, kaarten met vrienden of lezingen en evenementen bijwonen. Zo word je uitgedaagd én ben je sociaal actief. 

Meer ontdekken

Interview

De weg naar de Olympische Spelen; hoe bereiden sporters zich mentaal voor? 

Zomer 2024 staat in het teken van de Olympische Spelen in Parijs. Voorafgaand aan de Spelen werden onderwerpen uitgelicht zoals veiligheid, de faciliteiten, het water in de Seine, en de kartonnen bedden waar de spelers op mogen slapen. Vrijdag vindt eindelijk de openingsceremonie plaats en beginnen de Spelen officieel. Hoe bereiden spelers zich mentaal voor op misschien wel het belangrijkste sportmoment in hun carrière? … Read More

Interview

5 tips om jouw cognitieve gezondheid te bevorderen

In de hectische wereld van vandaag is het van groot belang om je cognitieve gezondheid te koesteren. Zelfs kleine veranderingen kunnen aanzienlijke cognitieve voordelen opleveren. Wanneer je goed voor je brein zorgt, en deze optimaal functioneert, kan je brein makkelijker nieuwe verbindingen aanmaken zodat je beter wordt in uitvoeren van dagelijkse taken. In dit artikel geven wij 5 tips om jouw cognitieve gezondheid te bevorderen! … Read More