Dual-task Training in Hockey

Hockey is een dynamische sport die een combinatie van technische vaardigheden, cognitieve capaciteiten en fysieke kracht vereist. Succesvol beslissingen nemen is gebaseerd op het vermogen van de speler om hun aandacht te verdelen tussen verschillende prikkels in hun omgeving, bijvoorbeeld tegenstanders, de bal en teamgenoten. Tegelijkertijd moeten spelers diverse motorische acties uitvoeren, zoals rennen, dribbelen en passen. Dit toont aan dat er in hockey en andere teamsporten een hoge dual-task belasting is. Dual-task training, waarbij hockey specifieke taken worden uitgevoerd terwijl gelijktijdig extra cognitieve activiteiten worden uitgevoerd, is een trainingsvorm die de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen.

Deel dit artikel

Wat is dual-task training? 

Om dual-task taining uit te leggen moeten we eerst naar de dual-process theorie kijken. Deze theorie suggereert dat menselijk gedrag wordt gecontroleerd door automatische- en gecontroleerde verwerkingssystemen. Automatische verwerking gebeurt snel, autonoom en wordt geactiveerd door triggers. Voor gecontroleerde verwerking is activering van het werkgeheugen en aandachtscontrole nodig. Gecontroleerde verwerking kan automatische verwerking overrulen in dual-task situaties. Dual-task training heeft als doel om de balans tussen deze gecontroleerde en automatische processen te verbeteren. Bovendien verhoogt het de cognitieve belasting en daagt het spelers uit om effectief te multitasken. 

Effecten van dual-task training 

Verschillende studies hebben gekeken naar de korte- en langetermijneffecten van dual-task training op cognitieve en motorische prestaties van atleten. Een klein aantal studies richtte zich specifiek op hockeyspelers. Wat betreft dual-task testen in het algemeen, vonden verschillende studies dat de cognitieve en motorische prestaties van een atleet tijdens dual-tasking slechter zijn dan bij het uitvoeren van een enkele taak, vanwege de verhoogde belasting van het werkgeheugen. Runswick et al. benadrukten dat de toevoeging van context de cognitieve belasting niet negatief beïnvloedt. 

Voor dual-task training is het het belangrijkst om naar de langetermijneffecten te kijken. Verschillende studies hebben aangetoond dat dual-task groepstraining zowel de motorische als de cognitieve prestaties verbeterde. Bherer et al. suggereerden bijvoorbeeld dat dual-task training leidt tot geoptimaliseerde aandachtscontrole, wat bijdraagt aan verbeterde besluitvorming. 

Toepassing hockey 

Wij veronderstellen dat het tegelijkertijd uitvoeren van hockeyspecifieke taken en het verhogen van de cognitieve belasting zal leiden tot een efficiëntere toewijzing van aandacht en een verbeterd concentratievermogen onder druk. Vooral de combinatie van balbehandeling en extra cognitieve training kan interessant zijn voor hockeyspelers die hun motorische coördinatie en controle willen verfijnen terwijl ze nauwkeurigheid en precisie behouden. Dit kan worden verbeterd door tijdens hockeyspecifieke taken extra cognitieve of fysieke activiteiten toe te voegen. Daarnaast zijn pasnauwkeurigheid en besluitvorming cruciale aspecten van hockeyspel, omdat ze de teamcoördinatie en doelkansen direct beïnvloeden. Dual-task training kan nuttig zijn om de pasvaardigheden en besluitvorming van spelers te verbeteren. Het opnemen van dual-task training in hockeytraining kan ook de aanpassingsvermogen en spelintelligentie van spelers verbeteren. Door tijdens de training complexe en onvoorspelbare scenario’s te simuleren, worden spelers vaardiger in het snel aanpassen van hun strategieën en besluitvorming op basis van wisselende omstandigheden. 

Concluderend biedt dual-task training veelbelovende voordelen voor hockeyspelers. De verhoogde cognitieve belasting en aandachtsfocus die door deze trainingsmethode worden bevorderd, kunnen de aandachtscontrole en besluitvormingsvaardigheden onder druk verbeteren. Bovendien kan de verfijning van balbehandeling, passen en schietvaardigheden door dual-task training leiden tot een nauwkeurigere en preciezere uitvoering tijdens het spel. Zoals ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, heeft dual-task training het potentieel om de cognitieve capaciteiten, technische vaardigheden en aanpassingsvermogen van spelers op het hockeyveld te verbeteren, wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere algehele prestatie. 

Referenties:

  • Pedro Emilio Drumond Moreira, Gabriel Teles de Oliveira Dieguez, Sarah da Glória Teles Bredt, Gibson Moreira Praca. (February 2021). The Acute and Chronic Effects of Dual-Task on the Motor and Cognitive Performances in Athletes: A Systematic Review.
  • Elkohon Goldberg. (2017). Executive Functions in Health and Disease.
  • Beurskens R., Steinberg F., Antoniewicz F., Wolff W., Granache U. (April 2016). Neural correlates of dual-task walking: effects of cognitive versus motor interference in young adults.
  • Runswick, O. R., Roca, A., Mark Williams, A., Bezodis, N. E., Mcrobert, A. P., & North, J. S. (2018). The impact of contextual information and a secondary task on anticipation performance: An interpretation using cognitive load theory.
  • Bherer L., Kramer A.F., Peterson M.S., Colcombe S., Erickson K., Becic E. (June 2008). Transfer Effects in Task-Set Cost and Dual-Task Cost After Dual-Task Training in Older and Younger Adults: Further Evidence for Cognitive Plasticity in Attentional Control in Late Adulthood.

Meer ontdekken

Interview

De weg naar de Olympische Spelen; hoe bereiden sporters zich mentaal voor? 

Zomer 2024 staat in het teken van de Olympische Spelen in Parijs. Voorafgaand aan de Spelen werden onderwerpen uitgelicht zoals veiligheid, de faciliteiten, het water in de Seine, en de kartonnen bedden waar de spelers op mogen slapen. Vrijdag vindt eindelijk de openingsceremonie plaats en beginnen de Spelen officieel. Hoe bereiden spelers zich mentaal voor op misschien wel het belangrijkste sportmoment in hun carrière? … Read More

Interview

5 tips om jouw cognitieve gezondheid te bevorderen

In de hectische wereld van vandaag is het van groot belang om je cognitieve gezondheid te koesteren. Zelfs kleine veranderingen kunnen aanzienlijke cognitieve voordelen opleveren. Wanneer je goed voor je brein zorgt, en deze optimaal functioneert, kan je brein makkelijker nieuwe verbindingen aanmaken zodat je beter wordt in uitvoeren van dagelijkse taken. In dit artikel geven wij 5 tips om jouw cognitieve gezondheid te bevorderen! … Read More